BloggProffs

Viltolyckor

Mellan jan-okt 2011 har 189 stycken älgar körts på i Sörmlands län. En fullvuxen älg kan väga upp till 520 kg och dess topphastighet ligger över 50 km/h. Hittade roliga gamla (?) vykort i jobbets gömmor. Framtaga av Älgskadefonden. På baksidan finns ”förklaringar” till framsidorna:
- ”Storleken har betydelse” Väj inte för rådjur och annat småvilt. En kollision med mötande trafik eller ett träd ger ofta svårare skador än en krock med småvilt.
- ”Ta mej bakifrån – om du måste” Sikta på bakbenen om du inser att en kollision med älg eller hjort är oundviklig. Du undviker att få den tunga delen över motorhuven och in i rutan.
- ”Killar har mer trafikvett än vildsvin” Följ inte efter ett skadat vildsvin. Dess betar kan bli 25 cm långa och är rakbladsvassa. Ser du ett vildsvin, finns det ofta flera i närheten.
- ”Älgar har inget trafikvett – det har tjejer”. Den behöver inte förklaras ;)

Och alla sätt att minska olyckorna är bra. Eller? Kommande text är klippt från svt.se ”I Norge föreslås märkning av älgar med paintballgevär för att minska trafikolyckorna. Jakt med kulor fyllda med reflexfärg skulle kunna bli ett komplement till viltstängslen längs vägarna. Jägarna i Norrbotten är skeptiska till den norska idén.”

// Jenny

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu