BloggProffs

Fler döda i trafiken i Sörmland!

Precis som jag vid ett tidigare tillfälle förutspådde så dör det fler människor i trafiken i år jämfört med föregående år. Det kan vara satsningen från regeringen på det frivilliga trafiksäkerhetsarbetet och folkrörelsen som minskat och numera är satt till 0 kr.

Talet 11 som anger hur många människor som dött i Sörmland 2011 är dessutom fel, talet ska vara 12 människor och kan förändras.

Men fokus bara på de som dör är lite märkligt det var 2011 minst 111 människor som belv svårt skadade i vårt vägtrafiksystem.

Om jag räknar om detta i kronor, (vilket egentligen inte låter sig göras, för att det mänskliga lidandet går inte riktigt att värdera i pengar) så kostar dessa olyckor i vägtrafiksystemet Sörmland ofattbara 750 000 000 kronor ca. Av dessa får kommunerna och landsting stå för en större del.

SIKA (statens institut för kommunikations analys) räknade för ett antal år sedan ut att en människa som dör i vätrafiksystemet kostar samhället ca 17 000 000 kronor och en svårt skadad fick ett genomsnitt på 4 500 000 kronor.

Det kan vara slumpen som avgör att 2010 var ett exceptionellt bra år ur trafiksäkerhetssynpunkt och att 2011 är mer normalt, detta får vi veta under 2012 när vi tydligare kan se vidare tendenser.

Vilket det än är så är det tragiskt att vi i Sverige 2012 låter så många människor dödas i vårt vägtrafiksystem. Varje död eller för den delen även skadad är ett misslyckande för systemet, då borde den som äger systemet justera eller åtgärda, men vi ser ännu inga förändringar, trots att resultatet från 2011 har varit känt sen en tid tillbaka.

Jag skulle vilja ha ett löfte av regeringen, att om den ökade dödligheten som vi nu ser i vägtrafiksystemet fortsätter så återinför regeringen stöd till folkrörelsen att arbeta med trafiksäkerheten i landet.

Den av Folkpartiet tillsatta ”Folkrörelseutredningen” visar att varje satsad krona på folkrörelsen ger massor av kronor tillbaka, men det har nog inte nuvarande regering insett, tyvärr.

 ”LASSE”

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu