BloggProffs

Alkolås efter rattfylleri – nytt system 2012

Ett led i arbetet att förhindra alkohol i trafiken är alkolås. Den som ska få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri har möjlighet att ansöka om körkort med alkolåsvillkor i stället för att vara utan körkort. Efter flera års försöksverksamhet har det från och med 1 januari 2012 att införts ett permanent system. Det nya systemet har starkare incitament för att delta och konsekvenserna av att inte välja körkort med alkolåsvillkor blir mer kännbara.

Villkorstiden är ett eller två år. Den längre villkorstiden gäller för den som dömts för grovt rattfylleri, den som återfallit i rattfylleri under de fem senaste åren och den som har diagnosen missbruk eller beroende. I villkoret ingår regelbundna läkarkontroller med provtagning samt kontroller och service av alkolåset och dess logg. Om villkorskraven inte uppfylls får man inte längre delta och det villkorade körkortet dras in. Användaren står själv för alla kostnader.

De körkortsbehörigheter som omfattas i systemet är personbil, lätt och tung lastbil, buss, motorcykel och moped klass 1 (B, BE, C, CE, D, DE, A och AM). Användare ansöker till Transportstyrelsen om att få ett villkorat körkort. Myndigheten följer också personen under villkorstiden. Dessutom godkänner Tranportstyrelsen alkolås och utövar tillsyn.

Text från transportstyrelsens hemsida.

//Jenny

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu