BloggProffs

Barn i bil

I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och i baksätet. Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en särskild skyddsanordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
Föraren ansvarar för att alla passagerare som är under 15 år använder bilbälte och/eller annan skyddsanordning.
Bilen och bilens skyddssystem – bälten, krockkuddar och säten – är anpassade och dimensionerade efter en vuxen kropp. Barn är inte bara mindre till storleken utan även bräckligare, och har andra proportioner än en vuxen. Barn är därför mer utsatta vid en krock, och behöver ett särskilt skydd i form av babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde, beroende på barnets ålder.

De flesta barnen som dör eller skadas i trafiken gör det i föräldrarnas bilar och drygt 60 procent är pojkar. Det är enormt viktigt att alla sitter säkert i bilen, även de som är små och nyfödda. NTF Sörmland hyr därför ut babyskyddet Brio Primo samt basenhet.

Krockkudde och barn i bil
Krockkudden på passagerarplatsen är dimensionerad att skydda personer med en längd av minst 140 cm. För passagerare under den längden kan en utlösande krockkudde under vissa omständigheter orsaka livshotande skador. Om bilen är utrustad med krockkudde på passagerarplatsen får därför ingen under 140 cm sitta där, om inte krockkudden är urkopplad.
Och givetvis är det livsfarligt att placera ett bakåtvänt babyskydd eller bilbarnstol på en plats med en aktiv passagerarkrockkudde.

Plustestet
Är ett kompletterande test som görs på stolar avsedda för den svenska marknaden. Plustestet är framtaget för att öka säkerheten för barn i bil, men även för att göra valet av bilbarnstol lättare och minimera riskerna för felanvändning eftersom en plustestad stol kan monteras på samtliga platser i bilen. Plustestet mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision.
Den här formen av test görs inte i övriga Europa och ingår inte heller i E-godkännandet. En E-godkänd stol uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige men en stol som klarat plustestet ger ditt barn en extra säkerhet.

Mer information om barn i bil och plustestet finns på vår hemsida

// Jenny

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu