BloggProffs

Är du vägsmart?

Under vecka 50, 12-18 december, gör polisen extra många rattfyllerikontroller. Kontrollerna kommer i första hand att göras där polisen av erfarenhet vet att det är vanligt att påverkade bilister kör. Under veckan kommer särskilt unga vuxna mellan 18 och 30 år att stå i fokus. I Sörmlands län är 20 krogar/restauranger i sex kommuner med i arbetet. Budskapet Är du Vägsmart? handlar om att låta bilen stå när man druckit alkohol, men även att tänka sig för innan man sätter sig i bilen dagen därpå.

De ökade alkohol- och drogkontrollerna är en gemensam satsning mellan Polisen, Trafikverket och NTF. Under veckan görs extra många alkoholkontroller i hela Sverige, men också i många andra länder i Europa.
- Alla poliser i yttre tjänst ska ägna så mycket tid som möjligt åt att kontrollera nykterheten i trafiken. Vi kommer att finnas på platser där vi vet att påverkade bilister kör, till exempel utanför systembolag och i samband med att krogar stänger. Vårt fokus är att färre ska dödas och skadas i trafiken på grund av alkohol- och drogpåverkade bilförare, säger Per Lange, Polismyndigheten i Södermanland

2010 var ett ovanligt bra trafiksäkerhetssår även med tanke på alkohol och bilkörning, drygt 15 procent av de personbilsförare som omkom var alkoholpåverkade. Under åren 2005-2010 var i genomsnitt 23 procent av förarna alkoholpåverkade och åren innan dess var andelen ca 25 – 30 procent. Men fortfarande är det många, framför allt unga män, som kör bil trots att de druckit alkohol. Statistik för åren 2005-2010 visar att det ofta är alkoholpåverkade män mellan 18 och 24 år som omkommer i en singelolycka på en 70-väg.

// Jenny

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu