BloggProffs

Resa i jul- och nyårshelgen?

Tiden går fortare än fortast och snart är julen och nyår här. Jul- och nyårshelgen är en av de högtider när vi genomför många resor med bil; både långa och korta resor. Lite tips …

Med vinterdäck på bilen minskar risken att hamna i svårigheter när den första förrädiska halkan kommer. Gummiblandningen i däcken är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt. Vinterdäcken bör därför sitta på när temperaturen kryper under +5°C. Då sitter vinterdäcken på bilen när den första halkan kommer. Utan vinterdäck ökar olycksrisken betydligt när det är halt på vägen.

Ju högre hastighet du har desto värre blir skadorna om olyckan är framme. Anpassa farten efter trafiksituationen. Var försiktig, det är inte alltid det syns att det är halt på vägbanan. Håll avståndet till framförvarande fordon. Stressa inte och ha gott om tid på dig vid resan.

De vilda djuren är normalt sett mest i rörelse från skymning till och med gryning. Ett vidgat synfält är av största vikt för att kunna undvika viltolyckor. Många bilister är endast fokuserade på vägbanan i stället för att dessutom titta i kanterna, in i skogen och ut över fälten. Det är viktigt att vi har uppsikt över såväl vägbanan som omgivningen. Var extra uppmärksam vid åkrar, kalhyggen/nyplanteringar och sjöar/vattendrag.

När du tar en promenad är risken att bli påkörd och dödad av en bil tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken. De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av bilförare och busschaufförer. Använd reflex!

// Jenny

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu