BloggProffs

Imorgon är en annan dag…

Idag firas skolavslutningar på många håll i landet. Små lyckliga sjuåringar slutar skolan för första gången och studenter springer ut från skolan för sista gången. Många förknippar skolavslutning med fest, oavsett om det är små eller stora som slutar. Det firas med tårta och saft för de små, vin och bubbel till de stora. Och någon gång tar festen slut och det är dags att ta sig hem.

För de allra flesta är det en självklarhet inte dricka alkohol eller använda andra droger innan man sätter sig vid ratten. I Sverige har vi i genomsnitt 15 000 resor varje dag med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes.

Imorgon är det dagen efter alla fester. Normalt förbränner vi i genomsnitt 0,15 promille alkohol per timme, men förbränningshastigheten varierar mellan individer. Det finns inget mirakelmedel som påskyndar förbränningen, utan tiden är helt avgörande. Prestationsförmågan kan vara påtagligt nedsatt dagen efter trots att promillehalten är noll. Den effekten kan sitta i ganska länge och man bör därför avstå från körning dagen efter.

Tabellen ovan visar vad olika mängder öl och vin motsvarar i mängd starksprit (40 procent). Till exempel motsvarar mängden alkohol i en flaska folköl tre centiliter starksprit. (Klicka på bilden för större bild.)

Låt idag bli en dag ni kan skratta åt imorgon också.

/Helena

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu