BloggProffs

Zebra-lagen

Det är i år 10 år sen den omtalade Zebra-lagen kom. Under åren 2006-2008 omkom 43 personer i egenskap av oskyddade trafikanter på övergångställe. Av dessa var 25 kvinnor och 18 män. 29 av de 43 omkomna, det vill säga ca 70 procent, var över 65 år. (Uppgifter ur Stradas officiella statistik) Under åren 2003-2005 omkom 34 personer vid övergångsställen. Det innebär en ökning av antalet omkomna de senaste tre åren, trots att lagen om väjningsplikt, den sk Zebra-lagen, skulle innebära att framkomligheten skulle kombineras med ökad trafiksäkerhet.

NTF-förbunden ska genomföra ett projekt som innebär att mäta hastigheten vid övergångsställen samt observera hur samspelet mellan fotgängare och fordonsförare fungerar i förhållande till utformningen av övergångsstället. Mätningar och observationer fördelas på män och kvinnor. NTF Sörmland ska välja tio övergångsställen fördelade på minst två kommuner.
• Vi ska mäta hastigheten på 150-200 fordon per övergångsställe.
• Vi ska också studera samspelet och beteendet hos minst 50 fotgängare och 50 fordonsförare vid varje övergångsställe.
Projektet kommer att genomföras under våra 2011 tillsammans med vårt nätverk; i detta fall pensionärsföreningar och ESR.

// Jenny

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu