BloggProffs

Bilen – en dödsfälla för hunden

Lämna aldrig hunden i en varm bil. Hundar svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning

När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor. När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund.

Brottsbalken ger stöd att rädda het hund!
Vad kan man då själv göra om man upptäcker att en hund, annat djur eller kanske ett barn, mår dåligt i en instängd bil? Svenska Kennelklubben (SKK) rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, är faran större än så bör man se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara. Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller barnet så snabbt som möjligt.

Lämna inte hunden i bilen!
Solen flyttar sig. Och även om inte bilen står direkt i solen blir det snabbt olidligt varmt i den. Och detta även om bakluckan står på glänt eller att fönstren är nedvevade. Så lämna inte hunden i bilen ens för en kort stund. Inte ens om den har vatten i buren. Kan du inte ta hunden med dig – lämna den hemma.

Källa: Hundsport

/Helena

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu