BloggProffs

Alkoholrelaterade dödsolyckor i trafiken fördubblas sommartid

Under sommarmånaderna sker en fördubbling av antalet rattfylleribrott. Det är också dubbelt så många alkoholpåverkade förare som dör i trafikolyckor per månad under maj till augusti jämfört med årets kallare perioder. Polisen gör extra många alkoholkontroller i trafiken den här veckan, 6 – 12 juni.

Sedan 2003 har antalet omkomna alkoholpåverkade personbilsförare i stort sett halverats. Även om trenden är positiv så omkom 2008 – 2010 i genomsnitt 75 personer varje år i alkoholrelaterade trafikolyckor. Under sommarmånaderna ökar alkoholkonsumtionen och då ökar också olyckorna.

Trafikverket, Polisen och NTF samarbetar för att få bort alkoholen från trafiken. Information, alkolås, SMADIT*, kontroller och kampanjer är exempel på verktyg i arbetet.

– Den positiva trenden är glädjande och visar att vi gör ett viktigt arbete, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket. Men vi har mycket att göra för att få bort den markanta ökningen av alkoholrelaterade olyckor under sommarmånaderna. Det är bra att polisen satsar på extra många kontroller på sommaren.

Den 6-12 juni genomför Polisen en av sina årligen återkommande insatsveckor med fokus på rattfylleri. Det innebär extra många poliser synliga utefter vägarna och extra många genomförda alkoholutandningsprov.

– Vi ser att rattfylleribrotten ökar under sommaren och vi har sett många tragiska trafikolyckor med påverkade förare de senaste åren. Den olycka som var på riksväg 53 den 28 maj är misstänkt rattfylleriolycka, säger Inge Carreman trafikpolischef, Polismyndigheten i Södermanland. Polisen kommer därför att satsa extra denna vecka och ha fokus på ungdomsgruppen och mot resvägar och platser där ungdomar vistas.

Åk bara med körklara förare i sommar
Med den devisen vill NTF få fler unga människor att planera sina resor, t ex genom att bestämma i förväg hur man ska ta sig hem, utse innan vem som ska köra eller vilka som ska dela taxi. Med hjälp av en tävling på Internet vill NTF möta ungdomar och lyfta frågan kring rattfylleri för att locka fler unga människor till kloka val – även i den härliga försommaren.

NTF förbunden i landet kommer under insatsveckan och tiden där omkring att ha dialog med närmare 25 000 personer samt sprida information om rattfylleri och kampanjsidan www.körklar.nu
I Sörmlands län sprids foldrar i Eskilstuna samt till hela länet via Facebook, vår blogg och www.ntf.se/sormland– Vi vill helt enkelt att många får en härlig sommar med många sköna och festliga upplevelser, utan att behöva uppleva att någon i närheten sätter sig bakom ratten när de har druckit, säger Jenny Johansson, Projektledare NTF Sörmland.

* SMADIT = Samverkan Mot Alkohol och Droger I Trafiken, läs mer på www.trafikverket.se/smadit

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu