BloggProffs

Sursaft? Trepinnars? Lyckoläsk?

På lördag är det Valborgsmässoafton. Vet du om din ungdom kommer att dricka trepinnars, sursaft eller lyckoläsk? Valborgsmässoafton är för många ungdomar förenad med fest. Och fest kan innebära alkohol. Och alkohol och fest kan innebära rattfylleri. Alkoholdrickandet bland ungdomar har de senaste åren sjunkit. Tyvärr ser vi inte samma trend bland rattfylleriet. NTF och många andra organisationer jobbar för att få ungdomar att förstå hur farligt och respektlöst det är att köra bil i kombination med alkoholintag. Arbetet pågår ständigt och är ett svårt arbete. Men en sak är säker … vi ger aldrig upp.
www.trafikverket.se/ddd finns mycket information om rattfylleri.
På Folkhälsoinstitutets hemsida finns en bra bok, Tonårsparlören. Den tar upp hur engagerade och närvarande föräldrar är en stark skyddsfaktor mot tonåringars berusningsdrickande. Det visar forskningen allt tydligare. Att prata om alkohol med sina barn kan ibland upplevas som svårt, men boken Tonårsparlören bjuder på kunskap, tips och idéer.
På hemsidan www.tänkom.nu finns mer fakta kring alkohol och ungdomar.

// Jenny

PS: Vill du veta vad trepinnars, sursaft och lyckoläsk betyder? Starköl, vin och sprit. Fler ”ungdomsord” finner du längst bak i Tonårsparlören. DS

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu