BloggProffs

Gatan är ingen lekplats

Jag åkte häromdagen i ett bostadsområde i centrala Nyköping. Ett område med viss biltrafik eftersom det även ligger en del företag där. På vägen lekte även ett gäng ungar. Skateboardgupp och bandymål var utplacerade och barnen (ca 3-7 år) tyckte väl att det var toppen med en så stor yta att vara på. Tre meter därifrån stod föräldrarna och tyckte nog även de att deras barn hade världens bästa lekplats.
Själv blev jag bara irriterad och förbannad. Hur i hela friden kan man låta sina barn leka på en väg? Vad ger man för signaler då? En väg har aldrig varit en lekplats och kommer aldrig att bli en heller.
Ansvaret för barnens trafiksäkerhet vilar helt på de vuxna. Barn utsätts för stora olycks- och hälsorisker i trafiken – som lekande, fotgängare, cyklister och bilpassagerare. Javisst, trafiken begränsar barnens rörelsefrihet – men bor man mitt i staden så får barnen begränsade lekytor. Det bör föräldrar kanske tänka på innan de flyttar dit.
Barn är dessutom mer känsliga för avgaser och buller. Men det är säkert en petitess i det hela när ett barn tragiskt blir påkört – för att föräldrarna inte har lärt sina barn att vägen inte är en lekplats.

/Helena

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu