BloggProffs

Vet du vilka regler som gäller i din bil om det inte finns bälte i den?

När bilar av äldre modell t.ex. veteranbilar och bilar av typen ”Raggarbilar” körs runt och visas upp på ett eller annat sätt gäller regler kring barn i bil.
Barn som är under 135 cm långa måste de ha ett särskilt skydd vid färd i bil.
Detta gäller uppenbarligen även veteranbilar och ”Raggarbilar”, det innebär att om det saknas bälte i bilen så kan ett barn som är under 135 cm inte färdas i ett sådant fordon, annat än vid tillfälliga transporter under korta sträckor. Alla skydd använder bältet som fastsättnings anordning. Det kan inte vara så att resa till och från en så kallad ”cruising” eller annan uppvisning kallas för tillfälligt transport kortare sträcka.
Ett barn som är under tre år får absolut inte färdas i en bil utan bälte, undantaget taxibil.

Vi hoppas att Polismyndigheten tittar lite på detta innan det händer en olycka.

Trafikförordningen
Trafik med motordrivna fordon på väg:
10 § Vid färd på väg i en personbil, en lastbil, en tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri eller en tre- eller fyrhjulig moped med karosseri gäller i fråga om användning av bilbälten och andra skyddsanordningar följande:
1. Alla som färdas i ett fordon som är utrustat med bilbälten skall använda en plats som är försedd med bilbälte, om en sådan plats är tillgänglig, och använda bältet. Barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet.
2. Ett barn som är tre år eller äldre och kortare än 135 centimeter får inte färdas i ett fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn, annat än vid tillfälliga transporter under korta sträckor. I sådana fall skall barnet i stället använda bilbältet när det är möjligt och får då inte färdas i framsätet i en personbil eller i en lätt lastbil.
3. Ett barn som är yngre än tre år får inte färdas i ett fordon där det inte har möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn, annat än vid tillfällig färd i taxi under korta sträckor. I sådant fall får barnet dock inte färdas i framsätet. Förordning (2006:1208).

Taggar: , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu